Kağıtlar farklı kriterlere göre üretilir ve tanımlanır: Hammaddeleri, içerdikleri katkı maddeleri ve yüzeylerine uygulanan son işlemler gibi... Gazete kağıdından en kaliteli kuşe kağıtlara ve daha çok davetiye baskılarında kullanılan özel kağıtlara kadar çok fazla çeşit kağıt vardır.
Kağıdı tanımlarken her zaman birim alana düşen ağırlık ölçüsü olan gr/m2 kullanılır. Bir fikir vermek gerekirse, fotokopi kağıtları 80 gr/m2'dir. Kartivitler ise genelde 300-350 gr/m2 ağırlığındaki kartonlara basılır. "Kağıt gramajı" maddesinde daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Baskı endüstrisinde yaygın olarak kullanılan kağıt türleri ve özellikleri şöyledir:
o 1. Hamur Kağıt: Bileşimindeki selüloz miktarı çok, odun miktarı az olan bu kağıtlar günlük kullanımda fotokopi kağıdı olarak da bilinir. Antetli kağıt, kitap, broşür gibi çalışmaların baskısından kullanılan bu kağıtların 55, 60, 70, 75, 80, 90, 100, 110 ve 120 gr/m2’lik gramajlarda üretilir.
o 2. Hamur Kağıt: Bileşimindeki selüloz ve odun miktarı neredeyse eşit derecede olan ve rengi tam beyaz olmayan bu kağıtlar kitap ve benzeri işlerin baskısında fiyat avantajı nedeniyle tercih edilir. Kaliteli bir renkli baskı yapmanın mümkün olmadığı bu kağıtlar bobin veya tabaka olarak satılır.
o 3. Hamur Kağıt: Bileşimindeki odun miktarı selüloz miktarından fazla olan bu kağıt, günlük yaşamda saman kağıdı olarak adlandırılır. Düşük fiyatlı olmasına rağmen kaliteli baskı yapılamadığı için tercih edilmeyen bu kağıt türünün 54 ve 60 gr/m2’lik gramajları vardır.
o Kuşe Kağıt: Broşür baskısında en çok tercih edilen kağıt türü olan kuşe kağıdın yüzeyi işlenmiş mat ve parlak türleri bulunur. Yüzeyi tam beyaz olan kuşe kağıtlar ise renkli resimlerin baskısında en iyi sonucu verir. 80, 90, 115, 135, 170, 200, 250, 300 ve 350 gr/m2’lik gramajlarda üretilir.
o Bristol: Diğer adıyla Amerikan bristol olarak da bilinen bu kağıt türü, bir yüzeyi işlenmiş, parlak ve tam beyaz; diğer yüzeyi mat ve pürüzlü olan kaliteli bir kartondur. Genellikle kitap, defter, broşür kapaklarında kullanılan bu karton türünün arka yüzü renkli baskı için uygun değildir. Ayrıca bu kağıtlar, iki yüzü de farklı olduğu için revolta (çevirmeli) baskıya da elverişli değildir. Bristoller 180, 200, 225, 250, 300, 330, 350 ve 450 gr/m2’lik gramajlarda üretilir.
o Aydınger: Tasarımlarda farklılık yaratmak için kullanılan bu kağıt şeffaf buzlu cam görüntüsündedir ve davetiye gibi özgünlük gerektiren işlerde tercih edilir.
o Otokopi kağıdı: Kendinden karbonlu bu kağıt türü fatura, irsaliye, sipariş fişi gibi çok nüshalı işler için tercih edilir.
o Kraft: Geri dönüştürülmüş kağıtlardan elde edilen kraft kalın, pürüzlü ve selüloz renklidir. Davetiye, broşürler ve ambalajda tercih edilir.
o Krome Karton: Bir yüzeyi düzgünleştirilmiş ve beyazlatılmış, diğer yüzeyi mat olan bu kağıt türü ambalaj sektöründe kullanılır.
o Pelür: Son derece hafif ve ince, transparan bir kağıt olan pelür, genellikle ambalaj sektöründe kırılacak objeleri korumak için kullanılır.