Ofset baskı nerede kullanılır?


Günümüzde en yaygın olarak kullanılan baskı tekniği olan ofset baskıda, bilgisayarda hazırlanan görüntü önce metal (alüminyum) bir kalıba aktarılır ve bu kalıp daha sonra baskı makinesine takılır. Su ve yağın birbirine karışmaması prensibi esas alınan bu baskı türünde metal kalıptaki görüntü, kauçuk adı verilen bir merdane aracılığıyla kağıt üstüne basılır.

Ofset baskı kalitesinin bugünkü seviyeye ulaşmasındaki en büyük etken, film+montaj gibi hem zaman alan hem de maliyeti arttıran bir ara işlemi tamamiyle ortadan kaldıran, bilgisayardaki görüntüyü doğrudan kalıba kataran CTP teknolojisinin ortaya çıkmasıdır.

Baskı yapılan kağıdın türüne göre ofset baskı kendi içinde ikiye ayrılır:
Tabaka ofset baskı: Tabaka kağıtlara baskı yapılan bu sistem kitap, dergi, broşür, afiş ve benzeri işler için tercih edilir. Kaliteli baskı sunan bu teknikte 25x35 cm, 50x70 cm, 64x90 cm ve 70x100 cm ebadında baskı yapabilen makineler kullanılır. Bu makineler ayrıca baskı ünitelerine göre de tek, iki, dört, beş, altı, sekiz, on ve on iki renkli baskı makineleri olarak da adlandırılır.

Web ofset baskı: Rotatif ofset olarak da bilinen bu baskıda bobin kağıtlar kullanılır. Son derece yüksek hızda ve ekonomik bir baskı sunan bu teknik günümüzde gazete, dergi gibi yüksek adetli işlerde kullanılır.
+